Tip na večeru- gurmánska ryba na tri spôsoby

Pripravili sme pre vás recepty, vďaka ktorým si spestríte jedálniček. Tri recepty s rybami v kombinácií s netradičnými chuťami vás bezpochyby milo prekvapia. Či už to bude pstruh s jablkom, pražma so salsou alebo jej variácia so slanou krustou, tieto recepty si určite nájdu cestu do vášho jedálnička. Všetky recepty nájdete na Kuchyňa Lidlahttps://kuchynalidla.sk/.

Jablkový šalát s pečeným pstruhom

Počet porcií: 2 porcie

Potrebujeme: zapekaciu misu alebo plech

Suroviny:

Pstruh

2 pstruhy dúhové

čerstvý rozmarín

1 citrón

olivový olej Primadonna

soľ Castello

mleté čierne korenie Mikado

60 g masla Pilos

Jablkový šalát

2 lyžice medu

šťava z 1/2 citróna

soľ Castello

mleté čierne korenie Mikado

olivový olej Primadonna

2 červené cibule

2 zelené jablká

1 hrsť čiernych olív Baresa

1 hrsť čerstvých byliniek (kôpor, mäta)

Postup

Pečený pstruh

Pstruhy umyjeme a osušíme. Do každého vložíme vetvičku rozmarínu a 2 mesiačiky citróna. Ryby pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme v zapekacej mise alebo na plechu vo vyhriatej rúre pri 220 °C približne 15 – 25 minút (podľa veľkosti pstruhov).
Na upečené pstruhy položíme kúsok masla a pokvapkáme šťavou z 1/2 citróna.

Jablkový šalát

V mise metličkou zmiešame med spolu so šťavou z citróna, soľou, čiernym korením a olivovým olejom. Pridáme jablko zbavené jadierok a cibuľu nakrájané na prúžky, na polovice nakrájané olivy a nasekané bylinky. Šalát na záver premiešame.

Servírovanie

Pečeného pstruha prelejeme výpekom a podávame s jablkovým šalátom.  

Grilovaná pražma so salsou so sušenými paradajkami

Počet porcií: 2 porcie

Suroviny:

Cesto

2 čerstvé pražmy

morská soľ v mlynčeku Kania

čierne korenie v mlynčeku Kania

1 a 1/2 citróna

čerstvé oregano

olivový olej Primadonna

1 cibuľa

100 g sušených paradajok v oleji Baresa

hrsť striedky bieleho chleba

2 lyžice červeného vínneho octu Acentino

hrsť kapár Freshona alebo 2 menšie sterilizované uhorky Freshona

čerstvá petržlenová vňať

Postup

Cesto

Umyté a osušené ryby z oboch strán osolíme a okoreníme. Citrón nakrájame na mesiačiky a spolu s niekoľkými vetvičkami oregana vložíme do vnútra pražmy. Z oboch strán pokvapkáme olivovým olejom, ktorý po rybe rozotrieme a grilujeme na rozpálenom grile z každej strany asi 6 minút.

Salsa

Cibuľu nasekáme nadrobno a preložíme ju do väčšej misy. Pridáme sušené paradajky a striedku chleba nakrájané na kocky. Prilejeme väčšie množstvo olivového oleja, červený vínny ocot a dôkladne premiešame. Ďalej pridáme kapary nakrájané na menšie kúsky alebo nastrúhané sterilizované uhorky. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a šťavou z 1/2 citróna. Na záver pridáme hrsť nadrobno nasekaných byliniek (oregana a petržlenovej vňate) a ešte raz dôkladne premiešame. Podľa potreby môžeme pridať ešte trochu olivového oleja.

Servírovanie

Grilované pražmy naservírujeme na tanier a na vrch každej ryby naložíme pripravenú salsu.

Pečená ryba v soľnej kruste

Počet porcií: 4 porcie

Potrebujeme: strúhadlo, plech na pečenie, papier na pečenie

Suroviny:

700 g soli s jódom Castello

1 pomaranč

2 pražmy

čerstvá šalvia

1 cuketa

1 žltá a 1 červená paprika

1 fenikel

olivový olej Primadonna

morská soľ v mlynčeku Kania

čierne korenie v mlynčeku Kania

2 strúčiky cesnaku

čerstvý tymian

1 zväzok lahôdkovej cibuľky

Postup

Do misy nasypeme soľ, pridáme najemno nastrúhanú oranžovú časť pomarančovej kôry. Pomaly prilievame studenú vodu, pokým sa soľ nezačne lepiť a nevznikne hustá kaša. Približne 1 hrsť pripravenej soľnej zmesi rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie (na plochu trochu väčšiu ako je ryba, ktorú budeme piecť). Na ňu položíme umytú a osušenú rybu, do ktorej sme vložili vetvičku šalvie a 1 mesiačik pomaranča.

Rybu prikryjeme zvyšnou soľnou zmesou (hlavu nezakrývame) a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 20 – 30 minút podľa veľkosti ryby.

Umytú zeleninu očistíme (okrem cukety) a nakrájame na menšie kúsky. Cesnak nasekáme nadrobno. Nakrájanú cuketu, papriky a fenikel orestujeme na rozohriatej panvici s olivovým olejom. Ochutíme soľou a korením. Po chvíli pridáme na panvicu cesnak a lístky tymianu. Restujeme, kým zelenina nezíska zlatistú farbu a nezmäkne. Na záver pridáme nasekanú lahôdkovú cibuľku.

Servírovanie

Z ryby po upečení opatrne odstránime soľnú krustu a kožu. Rybacie mäso bez kostí podávame na restovanej zelenine, pokvapkané olivovým olejom a pomarančovou šťavou.